Headsets op de smartphone
Er wordt voorspeld dat de VR-markt in omvang exponentieel zal toenemen tegen 2020. Bedrijven zoals Google en Samsung zetten sterk in op de hardware, software en de inhoud van de technologie, maar ook Facebook heeft al een eigen VR-headset. Virtual Reality dompelt je als het ware onder in een virtuele omgeving die volledig computer gegenereerd is. Dit soort VR beleef je steeds met een headset. De meeste van die headsets zijn verbonden aan een pc of spelcomputer. Daarnaast zijn er ook headsets die je makkelijk op je smartphone kunt aansluiten, waarna je jezelf meteen in de virtuele wereld kunt wanen. De meest geavanceerde VR-ervaringen geven je zelfs bewegingsvrijheid; gebruikers kunnen zich namelijk in een digitale ruimte voortbewegen en daar geluiden opvangen.
Met VR meer inlevingsvermogen
Meestal wordt het je niet echt in dank afgenomen wanneer je jezelf in een andere dimensie bevindt op het werk. VR zou wel eens de uitzondering op die regel kunnen worden. De technologie wordt de laatste jaren namelijk steeds vaker toegepast op de werkvloer en in het klaslokaal. VR kan gebruikt worden om meer inlevingsvermogen te kweken bij werknemers of cursisten. Deze toepassing wordt vaak gebruikt binnen sales en marketing. VR wordt daarbij ingezet om een beter inzicht te geven in de psychologie van de klant door VR-ervaringen te simuleren die het dagelijkse leven nabootsen van mogelijke kopers. In de huidige situatie wordt deze empathie bijgebracht door middel van telefoontjes, interviews of door een shift mee te draaien op een klantendienst. In de toekomst zal dit gebeuren door een vooraf opgenomen VR-ervaring te bekijken.
Meer voordelen dan een video
Daarnaast zal VR ervoor zorgen dat werknemers beter opgeleid kunnen worden om klanten sneller en beter te van dienst te zijn. Die methode heeft meer voordelen dan gewoon een video te bekijken. VR is interactief en dit geeft de mogelijkheid om direct praktische vaardigheden aan te leren. Ook kan VR je beter voorbereiden op bepaalde situaties, die normaal gesproken uit een boek worden geleerd. Je creëert bijvoorbeeld een gevaarlijke situatie zoals een gewapende overval, een brand of overstroming. VR bootst een dergelijke situatie na waarin kan worden getraind zonder de nadelige gevolgen in de echte wereld.
Toepassing in industrieën
Bedrijven zoals Boeing maken al gebruik van VR om nieuwe producten sneller te ontwikkelen. Hetzelfde principe kan ook in andere industrieën worden toegepast om het proces sneller en accurater te maken. De auto-industrie is daar een voorbeeld van. De meeste auto's worden namelijk ontworpen aan de hand van een digitale tekening, die dan uitgewerkt wordt tot een kleimodel op schaal. Het model wordt verfijnd, waarna er duizenden kleine datapuntjes op het kleimodel worden aangebracht om het uiteindelijke model te finaliseren. VR kan er voor zorgen dat ontwerpers niet langer hun handen vuil hoeven maken aan die kleimodellen. Ze kunnen nu het levensgrote ontwerp zien door middel van een VR-headset.
Een eigen VR-room
Een aantal organisaties, zoals ASML, heeft zelfs een eigen VR-room gecreëerd. In deze kamer wordt door VR een bepaalde werkomgeving gesimuleerd waardoor de medewerker op verschillende manier getraind kan worden. Denk hierbij aan het aanleren van bepaalde routing of een routine waar meer ruimte voor nodig is. Ook is deze omgeving geschikt voor situaties waar meerdere mensen tegelijk getraind moeten worden of waarin men moet samenwerken. Momenteel worden deze ruimtes ook veel gebruikt voor teambuildingactiviteiten.
Holografische gesprekken
VR verbindt werknemers met elkaar. Aan de tijden van files en lange afstanden om een vergadering bij te wonen tussen vier betonnen muren komt langzaam een einde. Zo word er al veel gebruik gemaakt van video conferencing, maar VR zou daar nog een stapje verder in kunnen gaan. Zo is het niet ondenkbaar dat we binnen afzienbare tijd holografische gesprekken voeren met behulp van VR-technologie met collega's die zich op verschillende locaties bevinden.